De Overgang op de werkvloer… een uitdaging!

De Overgang… helaas is er op de werkvloer hierover nog steeds te weinig kennis. Dat het echt een probleem is, blijkt wel uit recent onderzoek van CBS/TNO over het jaar 2021. Maar liefst 55% van alle vrouwelijke werknemers in de overgang gaven aan dat overgangsklachten wel eens van invloed waren geweest op hun werk, waarbij 8% van de vrouwen deze klachten dagelijks ervaren en 9% wekelijks!

Als je als werkgever deze vrouwen gericht zou begeleiden, zou je mijns inziens veel verzuim kunnen voorkomen.

Ziekteverzuim

Als je de vraag stelt hoe hoog nu precies het ziekteverzuim is onder deze groep vrouwelijke medewerker, dan is dat helaas niet zo duidelijk te geven. Vrouwen melden zich namelijk amper ziek als gevolg van overgangsklachten. Zij geven veel eerder redenen op als burn-out, gewrichtsklachten, stressklachten of depressie. Wat wel zichtbaar is, is dat het landelijke ziekteverzuimpercentage van deze groep hoger ligt in vergelijking met de andere (leeftijds)groepen.

Uitval

Dit hogere verzuim is niet het enige dat mijns inziens zorgwekkend is. Ook het feit dat er vrouwen zijn die – door die overgangsklachten – minder uren gaan werken, onder hun kunnen presteren of zelfs helemaal stoppen met werken. En dat in een tijd dat de arbeidsmarkt al zo overspannen is. Of het feit dat sommige vrouwen zich niet ziek durven te melden en maar doorgaan tot ze uiteindelijk echt uitvallen. Met alle gevolgen van dien, want voordat die vrouw weer terug op de werkvloer is, kan het zo maar een jaar verder zijn. Ik zou zeggen “tel uit je kosten’…

Overigens komt het ook vaak voor dat door bedrijfs- of huisarts een verkeerde diagnose wordt gesteld en medewerksters de stempel burn-out krijgen, terwijl het in werkelijkheid om overgangsklachten gaat. Op zich te begrijpen, omdat de symptomen nagenoeg gelijk kunnen zijn: vermoeid, stress, slecht slapen, psychische klachten etc. Echter, door zo’n verkeerde diagnose als burn-out kan het voorkomen dat vrouwen onnodig lang thuiszitten, terwijl bij een juiste diagnose van overgangsklachten hier echt wat aan te doen is en veel sneller. Door tijdig ingrijpen/ begeleiden kunnen werkneemsters (redelijk) snel weer terug keren naar de werkvloer. Tel uit je winst!

En zoals hierboven al aangegeven: er is aan overgangsklachten echt wat te doen. Door meer holistisch en tevens naar de samenhang van de klachten te kijken, zijn goede stappen te zetten. Ik heb het dan over leefstijl: slaap | voeding | ontspanning | beweging | mind.  Pak je samen met de werkneemster een van deze aan, dan grijpt dat al snel in op de andere aspecten waardoor er veelal snel winst te behalen is voor de werkneemster.

Werkgever en de overgang

Als er meer kennis zou komen bij werkgevers over de overgang, dan zou dat al zo veel schelen voor vrouwelijke medewerkers op de werkvloer. En zullen we proberen dan ook meteen af te stappen van die Nederlandse mentaliteit van ‘niet zeuren, gaat vanzelf wel weer over’ maar begrip tonen voor het feit dat de overgang impact heeft op het leven van vrouwen. Ga in gesprek met deze vrouwen over de vraag hoe zij geholpen kunnen worden.

Uiteraard is het ook wederzijds: ook vrouwen mogen opener zijn over wat zij meemaken en hoe zij een en ander ervaren. En daar ligt denk ik een mooie taak voor HR die een brug kan slaan tussen medewerker en werkgever. Hoe? Neem contact op, dan plannen we eens een info sessie in.