De perimenopauze… ??
Geen vrouw ontkomt er aan, de menopauze en de tijd daaromheen, ook wel de overgang genoemd. En met de menopauze wordt bedoeld het moment van jouw laatste menstruatie. Ook voor de tijd voorafgaand aan de menopauze is er een term en wel de Perimenopauze. Deze tijd kan verwarrend zijn, want er begint van alles te veranderen in je lijf waarin je symptomen kan gaan ervaren van de overgang. Hoort er – helaas – allemaal bij en niks om bang van te worden. Maar wel zo handig voor jou om te weten wat de overgang en alles daarom heen nu precies inhoudt en wat je eventueel nog kan verwachten.
De perimenopauze is als het ware de markering van het einde van je zogenoemde reproductieve jaren. Dit betekent dat in deze periode je eierstokken geleidelijk minder oestrogeen en progesteron gaan produceren. Dit proces kan een paar jaar duren en brengt veel verandering in je lichaam op gang.
Veranderingen
Begin eens met het kijken naar je menstruatiecyclus. Wordt deze onregelmatig? Een onregelmatige menstruatie kan een van de beste manieren zijn om te bepalen waar jouw lichaam ongeveer staat. Overigens is dit niet een heel precieze graadmeter want onder invloed van bijvoorbeeld stress kan jouw menstruatiecyclus ook veranderen.
Andere veel voorkomende symptomen die je tijdens de perimenopauze (al) kunt ervaren:
• Opvliegers / nachtelijk zweten
• Gevoelige borsten
• Vermoeidheid
• Verminderde zin in seks
• Stemmingswisselingen
Op welke leeftijd begint de perimenopauze?
Gewoonlijk zal de perimenopauze 3 tot 5 jaar vóór je menopauze plaatsvinden, maar dit is echt voor iedereen anders. Soms start dit al rond je 40e en is je menopauze pas 10 jaar later. En net zomin als bij de menopauze is er voor de perimenopauze ook geen nauwkeurige startdatum of leeftijd aan te wijzen. Een algemene richtlijn is dat de perimenopauze vaak begint vaak rond de vroege tot midden 40, maar sommige vrouwen starten er al mee als ze eind dertig zijn. Als het echter zo is dat jouw menstruatie al helemaal is gestopt voordat je 40 jaar bent spreekt men ook wel van premature ovariuminsufficiëntie (POI) en is het verstandig om hiermee wel even naar je huisarts te gaan.
Duur Perimenopauze
Kort door de bocht gezegd zal je perimenopauze duren tot aan het moment dat je 12 maanden niet hebt gemenstrueerd. Immers, die periode van 12 maanden zonder menstruatie markeert de menopauze en meteen dus het einde van de perimenopauze.
Zoals hierboven al aangegeven, duurt de perimenopauze rond de 3 à 5 jaar, maar maak je dus vooral niet bezorgd als dat bij jou langer is. Het kan zijn dat jouw lichaam tijdens deze overgang gewoon meer tijd nodig heeft om zich aan te passen.
Hoe weet je of je in de perimenopauze zit
De meest handige manier om te beoordelen of je in de perimenopauze zit is om goed naar je symptomen te (laten) kijken: veranderende menstruatie, moe, prikkelbaar, etc. Ben je jonger dan 45 jaar, dan zou een arts je een bloedtest kunnen aanbieden om je hormoonspiegels te controleren. Maar je hormonen fluctueren echter continu gedurende deze tijd dus de vraag is of dit heel zinvol is.