Hormoonsuppletie… Maar dat is toch niet natuurlijk…?

Als je in de overgang bent en je ervaart hierdoor klachten, dan komt dit doordat je eierstokken minder van met name het hormoon oestrogeen produceren. Deze productie stopt uiteindelijk ook. Aanvulling, of te wel suppletie, van dit hormoon oestrogeen kan er voor zorgen dat de overgangsklachten voor het grootste deel verdwijnen. Uiteraard is het hierbij van belang om uit te zoeken welke dosering jij nu nodig hebt om het tekort aan te vullen. Tot nu toe is hormoontherapie (HT) uiteindelijk nog steeds het meest effectief gebleken tegen heftige overgangsklachten.  

Klachten

Als je overgangsklachten ervaart kun je vooreerst – al dan niet met begeleiding – zelf met leefstijl aan de slag. Ik heb het dan over voeding, slaap, ontspanning, beweging en ademhaling/mindset.

Probeer eens geen koffie en alcohol meer te drinken en laat die Spaanse peper of sambal even uit je gerecht. Dit kan namelijk opvliegers verergeren / triggeren. Eet gezond (probeer eens 500 gram groenten per dag te eten) en probeer op een gezond gewicht te blijven want overgewicht kan juist overgangsklachten verergeren. Bewegen is ook voor vrouwen in de overgang erg van belang, alhoewel dit wel een uitdaging kan zijn als je al moe bent door de slechte(re) nachten of door het proberen alle ballen in de lucht te houden op je werk en thuis. Want als je dan ook nog eens moet bewegen….?! Maar het levert je veel op, zoals sterkere spieren en botten (weet dat botontkalking in de overgang op de loer ligt!), meer energie, minder stress, beter slapen, creatiever en zo kan ik nog even doorgaan.

Ook het verminderen van stress is van belang. Stress betekent letterlijk druk of spanning. Stress is een nuttige reactie op (dreigend) gevaar, angst of pijn. Datgene dat de stress veroorzaakt, zet een hele rij van reacties in het lichaam in gang. Hormonen sturen deze reacties aan. Stressreacties in het lichaam krijgen altijd voorrang op andere functies van het lichaam. Dat was vroeger nuttig, want je moest kunnen wegrennen voor die tijger die jou achterna zat. Als die stress echter chronische stress wordt, dan is dat niet oké. Je lichaam blijft als het ware continue in de vecht- en vluchtstand staan, waardoor jouw hormonale systeem – dat in de overgang al uit balans is – nog meer uit balans raakt en waardoor jij dus nog meer overgangsklachten kan ervaren.

Slaap tenslotte zorgt er voor dat je lichaam kan herstellen. Een tekort aan slaap maakt jou vermoeid, leidt tot concentratieproblemen, meer trek én je hormonen raken uit balans. Kortom, ook hierdoor kunnen overgangsklachten verergeren. Probeer dus een goed slaapritme te ontwikkelen, hoe lastig dit ook kan zijn in de overgang.

Heb je dit allemaal geprobeerd en houd je veel last van overgangsklachten, dan is hormoonsuppletie wat mij betreft aan de orde. Veelal hebben we het dan over het aanvullen van de hormonen oestrogeen en progesteron. Dit kan in de vorm zijn van een pleister, een gel, spray (deze drie zijn transdermaal, via de huid) of tabletten (oraal). En gelukkig komen er ook steeds meer onderzoeken waarbij duidelijk wordt dat het toedienen van oestrogenen een gunstig effect heeft op overgangsklachten, op je botten (tegengaan van botontkalking) en op hart- en bloedvaten. Ook op de lange duur. Weet wel dat er meer “winst” is te behalen naarmate je jonger bent, vooral als je jonger bent dan 45 jaar.

Een veel gehoorde vraag is die naar het risico van deze hormoonsuppletie. Hormoonbehandelingen hebben in Nederland helaas nog steeds de naam dat je er borstkanker van krijgt. Dit is op basis van een onderzoek uit 2000 in de Verenigde Staten, maar hierbij ging het om veel oudere vrouwen en andere hormoonpreparaten dan in Europa worden gebruikt. Er is overigens wel veel geleerd van dit onderzoek. Met name dat, wanneer vrouwen langer dan 10 jaar na de menopauze zijn (meestal is dat >60 jaar) en alsnog hormoonsuppletie willen gebruiken, er aanwijzingen zijn dat hiermee het risico op hart- en vaataandoeningen wel verhoogd wordt. Voorschrijven van hormoonsuppletie wordt dan op die leeftijd ook niet meer geadviseerd.