Je overgang in bedwang

De Overgang, elke vrouw krijgt ermee te maken en ervaart in meer of mindere mate klachten. Maar wat is dit nu precies, de overgang.

In de overgang word je van vruchtbaar weer onvruchtbaar. De belangrijkste hormonen die met dit onvruchtbaar worden te maken hebben zijn oestrogeen en progesteron. Deze worden geproduceerd door je eierstokken.

Als je als vrouw de 40 bent gepasseerd, dan gaat de productie van die hormonen achteruit. Maar wat gebeurt er nu, waardoor de overgang zo’n berucht fenomeen is.

Oestrogeen is voor vrouwen een geweldig hormoon. Het speelt een belangrijke rol bij de celdeling van je haar en huid, de aanmaak van collageen en jouw vrouwelijke vormen zoals je heupen en je taille. Het beschermt ook je hart- en bloedvaten en zorgt dat je botten niet poreus worden. Ook blijf je door oestrogeen vruchtbaar, aantrekkelijk en ‘wulps’. Dat willen we toch allemaal 😉. Maar tijdens de overgang wordt dit hormoon minder en na je overgang valt het helemaal weg. En de goede eigenschappen zoals hiervoor genoemd vervallen hiermee ook!

Het andere hormoon dat van belang is, is Progesteron. Dit wordt ook wel het Zen-hormoon genoemd en zorgt voor een kalmerende en stabiliserende werking op je hersenfunctie. Je wordt er rustig van en je kan er goed van slapen. Als je een tekort aan progesteron hebt, kun je het gevoel ervaren dat je de hele dag “op aan” staat, je ontploft om niks (‘hallo inner heksje’) en je bent gespannen zonder echt aanwijsbare reden. Overigens kan progesteron ook veroorzaken dat je je terugtrekt in jezelf, dat je (vr)eetbuien hebt en de hele tijd zit te netflixen.

Neemt je oestrogeen af, dan ontstaan vaak de overgangsklachten die zo bekend zijn: opvliegers, nachtelijke zweetaanvallen, vermoeidheid, stemmingswisselingen en pijnlijke gewichten. Maar ook een droge vagina waardoor seks niet prettig is, gewichtstoename, depressiviteit, hoofdpijn en zo nog een waslijst.

Nee, de overgang is geen ziekte maar je kunt je er helaas behoorlijk ziek door voelen. En ja, de overgang hoort er voor vrouwen bij. Maar weet dat je iets kunt doen aan je klachten! Met leefstijl kom je een heel eind! Hoe? DM me eens voor een gesprek hierover