‘ Vermist….. Mijn Taille’ oftewel afvallen in de overgang

Afvallen kan lastig zijn in de overgang. Dat heeft te maken met verschillende fysiologische en hormonale veranderingen die zich tijdens deze levensfase voordoen. Maar waarom kan dit afvallen nu moeilijker zijn dan toen je – zeg – 20 was? Hier zijn enkele redenen:

1. Hormonale veranderingen: tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen, een belangrijk vrouwelijk geslachtshormoon, af. Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de stofwisseling en de vetverdeling in je lichaam. De afname van oestrogeen kan leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buikstreek. Je wordt vaak van een “peertje” een ‘’appeltje””, met andere woorden, vet zal minder op je benen/billen gaan zitten maar meer rond je buikstreek.

2. Vertraging van de stofwisseling: naarmate je ouder wordt, vertraagt van nature je stofwisseling. Dit betekent dat je lichaam minder calorieën verbrandt in rust, wat kan leiden tot gewichtstoename als je jouw calorie-inname niet aangepast. En mijn ervaring is dat het daar ook vaak mis gaat:  we passen onze eetgewoontes nauwelijks aan omdat we ons vaak niet realiseren dat dit zo’n effect kan hebben. Letten op wat je eet en hoeveel is dus al winst.

3. Veranderingen in lichaamssamenstelling: Tijdens de overgang ervaren vrouwen vaak een afname van spiermassa en een toename van lichaamsvet (dus vooral rond je buik). Dit kan het moeilijker maken om af te vallen want spierweefsel verbrandt meer calorieën dan vetweefsel, zelfs in rust. Dat betekent dat (meer) gaan bewegen echt een aanrader is. En daarbij is krachttraining echt veruit het effectiefst.

4. Veranderingen in eetlust en cravings: Sommige vrouwen merken veranderingen in hun eetlust en krijgen bijvoorbeeld ‘snacktrek’ in de overgang (herkenbaar…? 😉). Je kunt meer trek hebben in calorierijk voedsel, wat het weer moeilijker kan maken om een gezond dieet te volgen.

5. Slaapproblemen: Slaapproblemen, zoals slapeloosheid en nachtelijk zweten, zijn vaak voorkomende symptomen van de overgang. Een slechte slaapkwaliteit kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie, waardoor het moeilijker wordt om actief te blijven en calorieën te verbranden. Maar ook je snacktrek kan hierdoor worden aangewakkerd want door slechter slapen raakt soms ook het evenwicht tussen de hormonen leptine (verzadigingshormoon) en ghreline (hormoon dat de eetlust opwekt) verstoord waardoor je het gevoel houdt niet verzadigd te zijn en blijft eten / snacken.

6. Emotionele en psychologische factoren: De menopauze kan gepaard gaan met stemmingswisselingen, angst en depressie. Dit kan leiden tot emotioneel eten of ‘troostvoeding’’, wat gewichtsverlies bemoeilijkt.

Hoewel afvallen tijdens de overgang een uitdaging kan zijn, is het echt mogelijk hoor! Het aanpassen van je levensstijl door gezond(er) te eten, regelmatig te bewegen en stress te beheersen, kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht.